Жири, склад жирів, їх утворення. Гідроліз та гідрування жирів. Жири в природі. Біологічна роль жирів



Скачати 121,95 Kb.
Дата конвертації10.12.2016
Розмір121,95 Kb.
ТипКонспект
Кременецький НВК « Гімназія- ЗОШ І ст.»


Конспект уроку

на тему:
«Жири, склад жирів, їх утворення.

Гідроліз та гідрування жирів.
Жири в природі. Біологічна роль жирів»


( для учнів 9 класу)

Підготувала

вчитель хімії,

спеціаліст І категорії

Корчевська Олена Ярославівна
Кременець-2015

Тема: Жири,склад жирів, їх утворення. Гідроліз та гідрування жирів.Жири в природі. Біологічна роль жирів.

Навчальна мета: сформувати поняття про жири як естери; ознайомити учнів із поширенням, складом і фізичними і хімічними властивостями жирів на прикладі гідролізу й гідрування; сформувати вміння записувати формули жирів. показати поширення жирів у природі, їх біологічну роль, застосування.

Розвивальна мета: розвивати вміння висловлювати власну думку, узагальнювати факти, використовуючи набуті знання про будову, склад, властивості та способи одержання жирів; розвивати творчі здібності учнів, пам'ять; вибирати головне з тексту підручника.

Виховна мета:виховувати культуру спілкування.

Базові поняття й терміни:оксигеновмісні органічні речовини, спирти, вищі карбонові кислоти, насичені, ненасичені карбонові кислоти, складні естери, реакція етерифікації, гідролізу.

Обладнання й матеріали: опорна схема «Гідроліз жирів в організмі людини», «Застосування жирів», «Вміст ненасичених кислот в жирах».

Н2О, етанол, гас, твердий, рідкий жир, Na2CO3, KMnO4, штатив з пробірками; вироби з жиру, пляшки з олією різних видів.



Тип уроку: урок вивчення нового матеріалу. Подорож у країну жирів.
Структура уроку.

І. Організаційний.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності.

ІІІ. Актуалізація опорних знань.

ІV. Вивчення нового матеріалу.

а) Біологічна роль жирів.

б) Класифікація жирів.

в) Склад і утворення жирів.

г) Фізичні властивості жирів.

д) Хімічні властивості жирів.

є) Добування жирів.

ж) Застосування.

V. Узагальнення знань. «Що означають твердження?»

За дошкою записані твердження:



  • тваринного, рослинного походження;

  • тверді жири утворені……., олії утворені……;

  • жири належать до класу…;

  • для жирів характерні реакції;

  • у повсякденному житті протікають реакції.

VІ. Домашнє завдання.

VІІ. Підбиття підсумків уроку.


Хід уроку.

І. Організаційний етап.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Учитель. Ми з вами уже кілька уроків вивчаємо оксигеновмісні органічні речовини. Продовжимо вивчення окремих представників . Сьогодні на уроці ми поведемо мову про речовину, яка становить одну з основних частин нашої їжі.



За типом наш урок – урок подорож.

Подорож – це цікаві зустрічі з людьми, знайомство з новими речовинами. Перевіримо чи готові ви до подорожі.

ІІІ. Актуалізація опорних знань. Ви знаєте, що є таке важке дитяче захворювання - рахіт. Виявляється і його профілактика й лікування не обходяться без жиру, а саме, добре знайомого вам риб'ячого жиру. Що ж це за речовини - жири, які відіграють у нашому житті таку велику роль? Про них і піде мова на сьогоднішньому уроці.

Отже, тема уроку:Жири, склад жирів, їх утворення. Гідроліз та гідрування жирів. Жири в природі. Біологічна роль жирів.

Перед тим як відправитись у подорож ви повинні мати допуск. Тому, пограємо гру « Питання-відповідь»

Інтерактивна гра – «Уявний мікрофон»

Задаю учням питання. Право відповіді набуває учень з мікрофоном.


  1. Які сполуки називаються оксигеновмісними?

  2. Які класи оксигеновмісних органічних речовин вам відомі (спирти, карбонові кислоти, складні естери).

  3. Які сполуки називаються спиртами?

  4. Яка загальна формула спиртів?

  5. Який спирт є сильною отрутою?

  6. Як класифікують спирти?

  7. Чому спирти добре розчиняються у воді?

  8. Які сполуки називаються карбоновими кислотами?

  9. Як класифікують карбонові кислоти?

  10. Які речовини утворюються під час горіння спиртів?

  11. Формула гліцерину

  12. Яка загальна формула карбонових кислот?

  13. Від чого походять назви багатьох карбонових кислот?

  14. Яка молекулярна формула оцтової кислоти?

  15. Чому оцтову кислоту називають льодяною?

  16. Яка реакція називається реакцією гідролізу?

Учитель. Ми з вами вирушаємо у подорож до країни жирів. У природі жири дуже поширені. Вони вам добре відомі із повсякденного життя. Під час подорожі у нас запланована зустріч з науковцями – біологами .

ІV. Вивчення нового матеріалу.

а) Біологічна роль жирів. Науковці – біологи знайомлять присутніх з біологічною роллю жирів в організмах.

Біолог І .Жири поряд з вуглеводами й білками є коштовним харчовим продуктом. Для здорового організму людини добова потреба жиру становить 70-100 г. Зі збільшенням віку й зменшенням фізичного навантаження споживання жирів повинне бути знижене, тому що надлишок жирів в організмі людини є однією з основних причин багатьох захворювань, зокрема, особливо серцево-судинних. В організмі людини основна функція жиру – бути джерелом енергії. Окиснення 1г жиру спричиняє виділенню 39 кДж енергії. Однак буде нерозумним прагнути забезпечити свій організм виключно жирами, оскільки, незважаючи на те, що вони багаті на енергію, жири важко засвоюються. Але не можна забувати, що надлишкова кількість жиру, навіть у раціоні здорової людини, дуже шкідлива. Жири не розчиняються ані водою, ані травними соками. В організмі вони розщеплюються й емульгуються за сприяння жовчі. Зайва кількість жиру не встигає проемульгуватися, порушує травні процеси та спричиняє неприємне відчуття печії.

Біолог ІІ. Жири є не тільки джерелом енергії в організмі, а й джерелом води. Завдяки цій воді живуть верблюди тривалий час без свіжої води. Для розвитку зародка курчати в інкубаційний період потрібна вода, а надходження її ззовні відсутнє. Зародок забезпечується водою окисленого жиру. Жири необхідні й мешканцям холодного клімату: тюленям, моржам. Підшкірний жир допомагає зберегти внутрішнє тепло. Будь – якій тварині жирові відкладення пом’якшують силу різних поштовхів і ударів. Крім того, жири для тварин – мастильний матеріал. Відомо, водоплавні птахи самі проводять змащення під час чищення пір’я. Висока харчова цінність жирів зумовлена також розчинністю в них деяких вітамінів А, Д, Е. Учитель. Дякуємо науковцям. наша зустріч була корисною. Давайте ми з вами разом пригадаємо відоме про жири, дамо відповідь на питання:Як класифікують жири за походженням?»

б) Класифікація жирів.

Обговорення. Учитель. Як класифікують жири за походженням?

Жири

тваринні жири рослинні жири,

( яловичий жир, олії

свиняче сало,

вершкове масло)

Учні наводять приклади тваринних і рослинних жирів.

Учитель. Наша інформація про жири буде неповна, якщо під час подорожі ви не запам’ятаєте склад та не з’ясуєте як утворюються жири.

в)Розглянемо питання про склад і утворення жирів.

Розповідь учителя.

К.Шеелє (шведський учений): “масляний цукор” в 1779р. уперше виявив жири.

М.Шеврель (французький учений): в 1811р. установив сполуку жирів.

У 1854 році М. Бертло уперше синтезував жир. Він нагрівав гліцерин з вищою карбоновою кислотою у запаяній посудині. Записуємо хімічне рівняння.


CH2 – OH HO – C – R CH2 – O – C – R

‌ O O


CH – OH + HO – C – RI CH – O – C – RI + 3H2O

O O
CH2 – OH HO – C – RII CH2 – O – C – RII

O O

спирт вища кислота жир


Перед вами формула жиру у загальному вигляді. R1, R2, R3 – вуглеводневі залишки (як правило різні, але можуть бути однаковими). Жири утворюють такі насичені кислоти як пальмітинова С15H31COOH, стеаринова C17H35COOH, ненасичена олеїнова C17H33COOН.

Чи можна довести, що жири містять насичені або ненасичені жирні кислоти?

Демонстрація.

Твердий жир + KMnO4 + Na2CO3; олія + KMnO4 + Na2CO3

без змін знебарвлення зміна фіолетового забарвлення

відбулася тому, що олія містить ненасичені кислоти



Учитель. Зараз у нас І зупинка.

Експериментальна. Робота в групах. (по 3 учня)

г) Фізичні властивості жирів. Тваринні жири , крім риб’ячого, є твердими речовинами , а рослинні рідинами (за винятком кокосового і пальмового).

Робота в групах. З’ясуємо відношення до розчинників.

І ряд H2O + жир

ІІ ряд етанол + жир

ІІІ ряд гас + жир

Обговорили. Висновок: жири не розчинні у воді, розчинні у спирті, гасі.

Чи мають жири смак, запах, колір? Смак, запах, колір зумовлені різними домішками. При струшуванні рідких жирів з водою утворюється емульсія.( молоко). Температури різні, жири утворені гліцерином і насиченими кислотами мають вищі температури плавлення

Учитель. Наступна наша зупинка «Інтелектуальна».

д) Хімічні властивості спиртів.

Ви опрацьовуєте текст у підручнику і доповнюєте твердження. (На столі учнів видані аркуші з завданнями)


  1. Гідролізом називають реакцію жиру з……..(водою), внаслідок якої утворюються………(гліцерин) і ………(відповідні) кислоти.

  2. Гідроліз відбувається при температурі …….(200 – 2500С) .

  3. Якщо гідроліз здійснювати за наявності лугу, то крім гліцерину утворюються ..….(мила).

  4. Якщо рідкі жири приєднують……..(водень), то вони перетворюються на …….(тверді жири). Цей процес називається…………(гідруванням).

  5. Маргарин – це………..Його виробляють із…….

  6. Термічний розклад – це……..

  7. Внаслідок окиснення жирів на повітрі утворюються…..

  8. Калій перманганат окислює …….

  9. Повне окиснення жирів – це…….

Обговорення результату праці.

Учитель. Які реакції характерні для жирів.

Учні: для жирів характерні реакції гідролізу, гідрування, окиснення, термічного розкладу.



Учитель. Чи протікає будь – яка з цих реакцій у домашніх умовах? Висловіть думку.

Пропоную метод прес. Я вважаю, що…..; тому що, наприклад;

Учні – так: окиснення – згіркнення жирів.

термічний розклад – диміння жирів.



Учитель. наша подорож триває. Ми зустрінемося з виробником олії. Він розкаже про

є) Добування жирів.

Учень. Демонстрація пляшок з олією. Учень бере в руки пляшку й розповідає :

Ми виробляємо рафіновану і нерафіновану олію. Є два способи одержання олії.



  1. пресування – тобто олію виготовляють з подрібненого насіння, з якого попередньо вилучили значну частину твердої оболонки. Процес проводять при нагріванні, потім олію фільтрують Це нерафінована олія. Якщо олію обробляють лугом, то вона – рафінована. Її використовують для обсмажування.

  2. Екстрагування. Це низка послідовних операцій: очищення, сущіння, видалення оболонки, подрібнення насіння, витягування з нього за допомогою спеціальних розчинників олії та наступного видалення розчинника.

  3. Демонстрація екстрагування.

подрібнене насіння + спирт медичний

Учитель. Наша подорож добігає кінця. Остання наша зустріч з лікарем.

Лікар. Жири -це складова частина зовнішніх клітинних мембран, гормонів, жиророзчинних вітамінів, джерело тривалої енергії . Без жирів немає життя. Але жири є різні за будовою, і, відповідно, за своїм впливом на організм людини. Тому при складанні раціону важливо вибирати корисні жири та обмежувати вживання тугоплавких (насичених) – яловичого, баранячого жиру. Оливкова олія використовується для лікування гастритів, язв, захворювань печінки, жовчних протоків, шлунка. Вершкове масло не виключати з раціону при захворюваннях нирок, атеросклерозом, гіпертонічною хворобою. Жири ми використовуємо у своєму раціоні.

З позиції лікувального харчування корисними є жири, які утворені ненасиченими кислотами. Необхідно використовувати рослинні масла з великим вмістом лінолевої кислоти C17H31COOH, олеїнової С17Н33СООН.

Ознайомимось з таблицею. Вміст ненасичених кислот в жирах.( Додаток1)

Біолог І розповідає про застосування жирів.

(Показує на плакаті, де застосовуються жири.)

Жири:


  • харчова промисловість;

  • маргарин;

  • у домашніх умовах;

  • мило;

  • гліцерин;

  • медицина;

  • оліфа;

  • косметичні засоби.

V Узагальнення знань.

1.Допишіть хімічні рівняння. Зазначте назви вихідних речовин, продуктів реакції, тип реакції, умови перебігу.
СH2 – O – CO – C17H33
СH – O – CO – C17H33 + 3H2

СH2 – O – CO – C17H33

2.Творча майстерня: користуючись додатками 2-4 підручника підготуйте для молодших школярів поради з раціонального харчування. Обговорення результатів роботи.

VІ Д/з.Опрацювати §27,завдання 5- 9 с. 181.

VІІ Підведення підсумків уроку. Оцінювання роботи учнів.


  • чи сподобались вам зустрічі з цікавими людьми?

  • чи дізнались ви щось нове?

  • чи розвивали ви свої здібності?

  • чи задоволені ви уроком?

Вміст ненасичених кислот в жирах Додаток 1



Продукт

Вміст в % олеїнової кислоти

Вміст в % лінолевої

кислоти

Масло оливкове

Масло арахісове

Масло хлопкове

Масло соєве

Масло кукурудзяне

Масло соняшника



83

56

25 – 35



29

30 – 35


30 - 34

7

26

42



51

57

59



Каталог: attachments
attachments -> Тема. У мови виникнення пожежі
attachments -> Урок № Тема. Календарно-обрядові пісні весняного циклу: «Ой весна, весна днем красна», «Ой кувала зозуленька»
attachments -> Портфоліо атестаційних матеріалів учителя англійської мови Каліти Вікторії Володимирівни
attachments -> Тема: «Добір синонімів з метою увиразнення висловленої думки та уникнення невиправданих повторів одного і того самого слова. Ознайомлення з деякими найпоширенішими фразеологізмами» Мета: Навчальна
attachments -> Загородня Н. В
attachments -> Яковець Раїса Михайлівна
attachments -> І урок вже починаєм
attachments -> Економічна грамотність молодших школярів
attachments -> Програма для загальноосвітніх навчальних закладів «Біологія»,8 клас, Київ, «Ірпінь», 2005 р
attachments -> 11 клас (0,5 год на тиждень, усього 17 год., І семестр – 17 год., ІІ семестр 0 год.)


Поділіться з Вашими друзьями:


База даних захищена авторським правом ©refos.in.ua 2019
звернутися до адміністрації

увійти | реєстрація
    Головна сторінка


завантажити матеріал